Velká kniha o energii - Augusta, Pavel 1943- (L.A. Consulting Agency, spol. s r.o, 2001)
Výpravná, velmi obsažná a fundovaná publikace o zdrojích, výrobě a využití různých forem energie. V sedmi základních, dosti podrobně zpracovaných kapitolách (Energie z pohledu fyziky, Obnovitelné zdroje energie, Energie z fosilních paliv, Jaderná energie, Přenos a akumulace energie, Energie a životní prostředí, Světová energetická bilance) najdete téměř vše, co souvisí s energií. Můžete se například dočíst o uvolňování energie či vzájemných přeměnách jejích různých forem, o funkci a možnostech slunečních kolektorů a článků, o větrných či geotermálních elektrárnách, o zdrojích a výrobě paliv, o nových technologiích v tepelných elektrárnách, emisích atd. Velmi podrobně je zpracována část o jaderné energii - od principů a teorie radioaktivity, přes jaderné reaktory, jaderné palivo a jeho ukládání až po jadernou syntézu. Zajímavé jsou i kapitoly o přenosu tepla či elektrické energie, akumulaci energie nebo o vlivu výroby energie na životní prostředí.