Ozveny starých kníh - Davisová, Barbara americká autorka 28. júna 1961; Jahičová, Denisa (Bratislava Aurora s.r.o., 2024)
Doposiaľ najúspešnejší román od Barbary Davisovej, autorky známych bestsellerov Strážkyňa šťastných koncov a Posledná žena z rodu Moonovcov, je o magickom vábení kníh a o odvahe prepísať svoje vlastné príbehy. Svojím originálnym spracovaním, pútavou tematikou a silnými postavami oslovil veľké množstvo čitateľov, o čom svedčí aj jeho nominácia na cenu Goodreads Choice za najlepší historický román v roku 2023. Táto uznaná nominácia zvýrazňuje jeho príťažlivosť a cieli na čitateľov, ktorí túžia po romantickom dobrodružstve a záhadách spätých s magickým svetom kníh.
Náklonnosť predavačky Ashlyn Greerovej k vzácnym knihám presahuje omamnú vôňu starého papiera, atramentu a kože. Predavačka kníh cíti ozveny predchádzajúcich majiteľov: ich emocionálny odtlačok, ktorý dokáže prečítať len ona. Keď Ashlyn objaví pár nádherne viazaných zväzkov, ktoré sa zrejme nikdy nedočkali vydania, jej dar sa rýchlo premení na posadnutosť. Nielenže sa v každom z nich objavuje prekvapivé obvinenie, ale aj ich autori, Hemi a Belle, rozprávajú dve protichodné stránky jednej tragickej romantickej lásky.
Bez vysvetlenia, ako sa tieto záhadné knihy dostali na svet, sa dostanú k Ashlyn a tá sa ocitá v záhade starej desaťročia, ktorá prináša príbeh o dvoch zlomených srdciach. Ashlyn, ktorá je odhodlaná dozvedieť sa pravdu o osudových milencoch, číta ďalej a dozvedá sa o nesplnených sľuboch aj o zdanlivo neodpustiteľných zradách. Čím viac zisťuje o Hemim a Belle, tým bližšie je k uzavretiu ich príbehu lásky – aj k neuzavretým kapitolám svojho života.
Keywords: americká literatúra; spoločenské romány; príbehy o láske; mysteriózne príbehy; knihy