Ovocie minulosti 2/4 - Andrewsová, Virginia americká autorka 6. júna 1923 - 19. decembra 1986; Zvončeková, Dáša (Bratislava Ikar, 1993)
Štvrtý diel rodinnej ságy Virginie Andrewsovej. Opäť sa vraciame do vzkrieseného Foxworth Hallu. Po zničujúcom požiari, ktorý tak dramaticky ukončil jednu životnú etapu hlavných hrdinov, ho dal znovu postaviť mladý Bart, univerzálny dedič obrovského foxworthovského majetku, ktorý, ako sa zdá, zdedil aj povahové vlastnosti prastarého otca Malcolma, kedysi krutého a neľútostného vládcu nad osudmi všetkých príslušníkov rodiny. Nový Foxworth Hall je vernou kópiou voľakedajšieho sídla a aj v ňom, rovnako ako v pôvodnom, vrú vášne a jeho obyvatelia nenachádzajú pokoj. Tragicky tu končí aj kariéra skvelého tanečníka Joryho a, žiaľ, stroskotáva mu aj manželstvo s balerínou Melódie, postavené, ako sa ukazuje, iba na partnerstve v tanci.
Keywords: Kvety v podkroví; americká literatúra; spoločenské romány; sfilmovaný príbeh