Michail Strogov - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905 (Mladé letá, 1980)
Príbeh sa odohráva v cárskom Rusku za fiktívneho povstania Tatárov proti ruskému cárovi. Počas tatárskeho nájazdu dôjde k prerušeniu telegrafického spojenia medzi európskou časťou Ruska a jeho ázijskou časťou. Za tejto situácie je potrebné poslať veľkokniežaťu v Irkutsku, ktorý je zároveň cárovým bratom, správu, že ho chce zavraždiť zradca Ogarev. Táto úloha je zverená kapitánovi cárskych kuriérov Michailovi Strogovi, udatnému mužovi, ktorý nezabudol na svoje prosté korene a ktorý miluje svoju vlasť. Michailove poslanie využíva Verne k detailnému popisu Ruska, pretože Strogov cestuje vlakom, loďou, vozom a nakoniec pešo. Na svojej ceste sa stretne s dievčaťom Naďou, ktorá tiež putuje do Irkutska, pretože tam žije vo vyhnanstve jej otec. Pri ceste po Sibíri sú však zajatí Tatármi a Strogov sa medzi ďalšími zajatcami stretne aj so svojou matkou. Ogarev označí Strogova za špióna. Na rozkaz tatárskeho emira je Strogov cez zúfalé prosby svojej matky oslepený rozžeravenou čepeľou meča.