Michail Strogov - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905; Brandobur, Jozef (Bratislava Mladé letá, 1980)
Príbeh sa odohráva v cárskom Rusku za fiktívneho povstania Tatárov proti ruskému cárovi. Počas tatárskeho nájazdu dôjde k prerušeniu telegrafického spojenia medzi európskou časťou Ruska a jeho ázijskou časťou. Za tejto situácie je potrebné poslať veľkokniežaťu v Irkutsku, ktorý je zároveň cárovým bratom, správu, že ho chce zavraždiť zradca Ogarev. Táto úloha je zverená kapitánovi cárskych kuriérov Michailovi Strogovi, udatnému mužovi, ktorý nezabudol na svoje prosté korene a ktorý miluje svoju vlasť. Michailove poslanie využíva Verne k detailnému popisu Ruska, pretože Strogov cestuje vlakom, loďou, vozom a nakoniec pešo. Na svojej ceste sa stretne s dievčaťom Naďou, ktorá tiež putuje do Irkutska, pretože tam žije vo vyhnanstve jej otec. Pri ceste po Sibíri sú však zajatí Tatármi a Strogov sa medzi ďalšími zajatcami stretne aj so svojou matkou. Ogarev označí Strogova za špióna. Na rozkaz tatárskeho emira je Strogov cez zúfalé prosby svojej matky oslepený rozžeravenou čepeľou meča.
Keywords: francúzska literatúra; dobrodružné príbehy; historické príbehy; sfilmovaný príbeh