Majka Tárajka - Ďuríčková, Mária slovenská autorka pre deti 29. septembra 1919 - 15. marca 2004 (Slová, 2022)
Citlivá šiestačka Majka bojuje o svoje miesto na zemi. Nemá rada, keď jej hovoria Majka Tárajka, ona predsa vôbec netára... A už vôbec nevie vystáť, keď sa jej chlapci posmievajú pre chôdzu. Kač-kač-kačica, zahanbujú ju deti, no najviac ju zraňuje, že ju neakceptuje vlastná mama. Akoby jej bola iba na obtiaž, dokonca sa za Majku hanbí. Bráni jej tiež stretávať sa s jedinou kamarátkou, ktorú má. Vídajú sa v škole, no stretávať sa môžu len potajomky, alebo si píšu listy šifrovaným jazykom. Ešteže má svoju starkú, ktorá je pre ňu stelesnením dobra a ľudského tepla. Ona má pre Majku vždy pochopenie.