Ako mať zdravé srdce a cievy v každom veku - Horáková, Katarína 1934- (Bratislava Plat4M Books, 2024)
Nehrozí vám infarkt? Porážka?

Reprint jednej z najúspešnejších kníh Kataríny Horákovej, profesorky všeobecnej biológie a populárnej propagátorky zdravého životného štýlu. Kniha a jej dotlače boli v minulosti niekoľkokrát vypredané do posledného výtlačku a tak ju autorka nielen doplnila o nové poznatky, ale predovšetkým ju rozšírila aj o svoje skúsenosti so starostlivosťou o srdce a o predlžovanie si života.
Ako sa staráme o svoje srdce?
Väčšina z nás macošsky. Kým sa samo neozve, často naň ani nepomyslíme. Štatistické údaje sú toho dôkazom. Epidemiologická situácia vo výskyte ochorení srdca a ciev v Slovenskej republike patria spolu s cievnymi chorobami mozgu k dominantným chorobám obehovej sústavy. Podľa údajov WHO/EURO na Slovensku umrie každý rok na tieto ochorenia 508 ľudí na 100-tisíc obyvateľov. Tým sa radíme v rámci krajín Európy do poslednej tretiny. Na rozdiel od toho vo vyspelých krajinách Európy dosahuje úmrtnosť na srdcovo-cievne ochorenia 221 ľudí na 100-tisíc obyvateľov, teda o 56 percent menej.
Naše nechvályhodné umiestnenie v celosvetovom meradle
Prečo sa môžeme „pýšiť“ takýmto nechvályhodným umiestnením v celosvetovom meradle? Všetci odborníci sa zhodujú v tom, že najdôležitejšou príčinou, prečo sa ochorenia srdca a ciev tak rozšírili, je nesprávny životný štýl, nezdravé stravovanie, nedostatok pohybu a rozšírené fajčenie. To, že tak často zomierame na srdcový infarkt a mozgovú porážku, je dôsledok aj našej neinformovanosti a nedisciplinovanosti. My sa totiž nenakazíme chronickou chorobou - my si ju pitím alkoholu, prejedaním sa a myslením sami navodzujeme.
Srdce je zázrak prírody
Srdce a jeho nepretržitá činnosť počas celého nášho života patrí medzi jeden zo zázrakov prírody. Mnohých určite prekvapí, čo všetko zdravé srdce dokáže v spolupráci so „sieťou života“ - cievami a krvou - tekutinou jedinečných vlastností. Ale aj to, čo si spôsobujeme našim nezdravým životným štýlom, ako sami ovplyvňujeme zmeny krvného tlaku, srdcovú frekvenciu, zrážanlivosť krvi, ktoré, ak včas neliečime, navodíme si arytmiu srdca, anginu pectoris, srdcový infarkt, mozgovú porážku či choroby periférnych ciev. Testy odhalia nielen to, čo nám chýba, ale aj návrh riešenia zdravotného problému jednotlivca. V knihe sa bližšie dozvieme o príčinách, ale aj o možnostiach, ako zabrániť kôrnateniu ciev a rozvíjaniu srdcových chorôb, čo robiť, keď prežívame ich typické prvé príznaky.

Staňte sa zástancami života pre zdravé srdce!
Keywords: slovenská literatúra; srdce; cievy; kardiovaskulárne choroby; choroby srdca; cievne choroby; zdravý životný štýl; prevencia ochorení; alternatívna medicína; príručky; odborné publikácie