So spevom na vtáčiu svadbu - Kňaze, Ivan slovenský ornitológ 23. októbra 1946 (Epos, 2015)
Uznávaný autor a fotograf prírody doplnil vlastné poznatky a pozorovania získané počas päťdesiatich rokov aktívnej ornitologickej a fotografickej činnosti o informácie z odbornej literatúry a spracoval odborno-populárnu monografiu encyklopedického charakteru. Na 304 stranách veľkého formátu A4 popísal všetky druhy spevavcov, ktoré hniezdia na našom území, a text ilustroval stovkami plnofarebných, často veľkoplošných fotografií vtákov radu vrabcotvaré (Paseriformes), do ktorého patria všetky spevavce. Publikácia So spevom na vtáčiu svadbu tak nadobudla charakter fotoatlasu (s registrom slovenských aj latinských názvov jednotlivých druhov spevavcov a čeľadí, do ktorých patria), čo vyjadruje podnadpis „Atlas slovenských spevavcov“.