Padreho klan : 2. - Vagovič, Marek slovenský investigatívny novinár 24. apríla 1974 (Švabach, 2023)
Vybrakovaná štátna kasa plus tunely na doprave dlhšie ako Branisko. Eurofondy len pre vyvolených a provízie ako podmienka úspechu na všetkých úrovniach spoločnosti. Kradli ako po nebohom, vypaľovali podnikateľov, vyrábali kompromateriály. Manipulovali s nahrávkami a kupčili so spravodlivosťou, aby sa vyhli base. Polícia začala odvážne vyšetrovať aj kriminalitu bielych golierov, ktorá bola zlatou horúčkou v neslávnej histórii Zderu. Hotový Klondike. Padreho klan mal dlho imunitu, lebo sa mohol spoľahnúť na politické krytie Šéfa s Fúkačom. Po výpovediach kajúcnikov však stratila policajná mafia pôdu pod nohami. Ohrozovali predovšetkým jej peniaze, ale aj moc a beztrestnosť. Padre, Tibor a ďalší členovia klanu sedeli bezmocne v chladných celách a čakali na zázrak. Ich jedinou nádejou bolo volebné víťazstvo Zderu a odstavenie nepohodlných vyšetrovateľov, prokurátorov, sudcov. Šéf nakoniec vyhral a vrátil sa silnejší než kedykoľvek predtým. Deň zúčtovania sa blíži…