Ako sa (ne)buduje sen : 1945-1990 - Beutelhauser, Róbert slovenský autor 1970- (Naše hrôzyplné dejiny, 2024)
Keď sa v roku 1945 skončila vojna, celý svet bol presvedčený, že ľudstvo sa počas šiestich rokov veľmi veľa naučilo a nastáva obdobie, keď sa štáty budú rešpektovať, politici budú konflikty riešiť dohodami a ľudia budú k sebe lepší. Aká bola realita? Vojaci sa ešte nestačili ani vrátiť domov a politici už rozdelil svet na dva tábory - socialistický a kapitalistický, medzi ktorými sa začala takzvaná studená vojna. Vojna síce bez bojových frontov, no plná nenávisti, hrozieb a strachu... A pretože súčasťou sveta je i Slovensko, v tejto časti našej hrôzyplnej histórie okrem toho, že si priblížime všetko dôležité, čo sa udialo na našom území v druhej polovici 20. storočia, zároveň zistíme, ako sa skončil jeden sen. Sen o lepšej, spravodlivejšej spoločnosti, v ktorej sú si všetci rovní.