Tasmánia - Giordano, Paolo taliansky autor 19. decembra 1982; Štefánková, Mária 1951- (Bratislava Slovart, spol. s r.o., 2023)
Sú chvíle, keď sa v našich životoch zrazu všetko zmení. Niečo sa stane, čosi sotva badateľné, a rieka, v ktorej odjakživa plávame, odrazu prúdi iným smerom. Hovoríme tomu kríza. Hlavnou postavou nového románu Paola Giordana je mladý muž, ktorý si myslel, že veda mu dá odpoveď na všetky otázky, no namiesto toho sa ocitol pred múrom ďalších otázok. A nielen on, ale aj Lorenza, Novelli, ktorý skúma tvar oblakov, kňaz Karol, ktorý nachádza Boha tam, kde ho nehľadal, temperamentná Curzia či Giulio.
Tasmánia je román o vytúženej i obávanej budúcnosti, ktorú stále môžeme zmeniť, lebo ju celý život vytvárame.
Keywords: talianska literatúra; spoločenské romány; strach z budúcnosti; životná filozófia; svetová súčasná literatúra