Bez srdca - Martinová, Kat americká autorka romantických románov 14. júla 1947 (Ikar, 2003)
Mladučká Ariel sa chce oslobodiť spod tyranie despotického otca a večnej chudoby, a preto sa rozhodne stať "dámou". Počká si na zhýralého baróna Grevilla a ponúkne mu dohodu, že ak jej umožní vzdelanie a život vo vyššej spoločnosti, stane sa jeho milenkou. Starý barón však zomrie a záväzky zaňho preberie jeho nevlastný syn Justin. Toho podráždia požiadavky mladej ženy a nemilosrdne si vyžaduje splnenie jej časti dohody. Zblíženie, vášeň, žiarlivosť, nežičlivosť okolia a následné odcudzenie zohrávajú dôležitú úlohu vo vzťahu Ariel a Justina, kým pochopia, že nemôžu jeden bez druhého žiť.