Vábenie ostrova - McKinleyová, Tamara austrálska autorka žijúca v Anglicku 25. februára 1948 (Slovenský spisovateľ, 2018)
Rodinné romány austrálsko-britskej autorky Tamary McKinley vyhľadávajú čitatelia celom svete, slovenských nevynímajúc. Jej najnovšia kniha, epický, emocionálne bohatý príbeh o láske a odvahe, nás zavedie na magický ostrov Skye a do ďalekej Tasmánie. "Ó, to je nádhera!" rozplývala sa Kathryn, keď sa trajekt skrútol a naskytol sa im pohľad na Dunveganský hrad na konci zálivu. "Aké to je vrátiť sa po toľkých rokoch domov?" Christy vytryskli slzy, odvrátila pohľad od nenávideného hradu a pritiahla si tartanový šál bližšie k telu. "Toľko sa toho zmenilo, až sa desím, čo ešte objavím..." Rok 1905. Christy odjakživa snívala o tom, že sa vydá na cestu zo svojho domova v Tasmánii na druhý koniec sveta, na divoký a nádherný škótsky ostrov Skye, kde sa narodila. Starí Vikingovia ho nazývali Ostrov oblakov, pretože bol večne zahalený hmlami, a Christy túži ešte raz spočinúť pohľadom na jeho dravých vodopádoch rútiacich sa údoliami a rozoklaných morských útesoch. Až teraz, vo svojich šesťdesiatich piatich rokoch, sa konečne rozhodne splniť si tento sen v spoločnosti dcéry Anne a milovanej vnučky Kathryn. Ani jedna z nich si však neuvedomuje, že Christina minulosť je oveľa temnejšia a tragickejšia, ako by si mysleli...