Hrdinovia - Slančíková - Timrava, Božena slovenská autorka 2. októbra 1867 - 27. novembra 1951 (Bratislava Tatran, 1977)
Novela Hrdinovia skrýva vo svojom názve symbol a otázku, kto je hrdinom vo vojnovom čase, na jej začiatku či v posledných rokoch, ako sa hrdinstvo prelína a prejavuje v dušiach a konaní pospolitého ľudu a tzv. vyšších vrstiev. Aj epizodické postavy si pomocou bravúrneho spôsobu rozprávania na malom priestore budujú svoje pevné charaktery a významný prínos k celkovej atmosfére diela. Timravina novela Hrdinovia bola popri Hviezdoslavových Krvavých sonetoch najvýznamnejším slovenským literárnym dielom s jednoznačným protivojnovým postojom. Ťapákovci je poviedka napísaná Boženou Slančíkovou - Timravou v roku 1914. Je to satiristické dielo opisujúce medziľudské vzťahy v rodine Ťapákovcov, zaostalosť ľudí a ich neschopnosť zmeniť spôsob doterajšieho života. V tomto diele kritizuje obmedzenosť a neschopnosť ľudí žijúcich v starých zošliapaných koľajach. Hlavný konflikt diela Ťapákovci predstavuje snaha zmeniť staré zlé názory a spôsob žitia za nové pokrokovejšie. Krátky príbeh popisuje život jednoduchých ľudí na začiatku dvadsiateho storočia a problémy, s ktorými sa stýkajú. Manželstvo Paľa a Zuzy vykresľuje ako zväzok z veľkej lásky, ktorý však ani zďaleka nie je dokonalý.
Keywords: slovenská literatúra; poviedky; novely; doplnkové čítanie SŠ; sfilmovaný príbeh