Sociální a kulturní antropologie - Eriksen, Thomas Hylland (Portál,s.r.o, 2008)
Úvod do sociálnej a kultúrnej antropológie poukazuje na rozdiely v spoločenskom živote av kultúre ľudí a podáva zrozumiteľný prehľad antropológie. Zameriava sa na hlavné témy, ako sú príbuzenstvo, národnostnej príslušnosti, rituál či politické systémy. Z množstva príkladov je zrejmá dôležitosť komparatívneho prístupu v antropologickom výskume. Na rozdiel od iných textov obsahuje aj komplexný opis moderných spoločností, ktorý bude jedinečnou pomôckou pre študentov sociálnej a kultúrnej antropológie. Eriksen ukazuje, prečo sú klasické štúdie malých spoločenstiev významné pre štúdium zložitých javov, ako sú nacionalizmus, konzumný spôsob života alebo internet. Z tohto hľadiska publikácie preklenuje priepasť medzi "klasickou" a "súčasnú" antropológiou.