Sociální a kulturní antropologie - Eriksen, Thomas Hylland; Loupová, Hana (Portál,s.r.o. Praha, 2008)
Úvod do sociálnej a kultúrnej antropológie poukazuje na rozdiely v spoločenskom živote av kultúre ľudí a podáva zrozumiteľný prehľad antropológie. Zameriava sa na hlavné témy, ako sú príbuzenstvo, národnostnej príslušnosti, rituál či politické systémy. Z množstva príkladov je zrejmá dôležitosť komparatívneho prístupu v antropologickom výskume. Na rozdiel od iných textov obsahuje aj komplexný opis moderných spoločností, ktorý bude jedinečnou pomôckou pre študentov sociálnej a kultúrnej antropológie. Eriksen ukazuje, prečo sú klasické štúdie malých spoločenstiev významné pre štúdium zložitých javov, ako sú nacionalizmus, konzumný spôsob života alebo internet. Z tohto hľadiska publikácie preklenuje priepasť medzi "klasickou" a "súčasnú" antropológiou.
Keywords: nórska literatúra; antropológia; sociálna antropológia; kultúrna antropológia; príbuzenstvo; manželstvo; spoločenské tradície; etnicita; nacionalizmus; menšiny; antropologický výskum; učebnice vysokých škôl; odborné publikácie