Vzdušný zámok, ktorý vybuchol. 3. - Larsson, Stieg švédsky novinár, autor 15. augusta 1954 - 9. novembra 2004 (Ikar, a.s, 2009)
Vzdušný zámok, ktorý vybuchol je treťou časťou najslávnejšej série modernej švédskej literatúry. Hlavnú hrdinku Lisbeth Salanderovú po vyrovnávaní účtov dcéry s otcom, bývalým ruským agentom Alexandrom Zalačenkom, privážajú do nemocnice s guľkou v hlave. Záchranou jej života sa však začína boj, v ktorom ide o všetko. Jej súperom je tajná organizácia švédskej bezpečnostnej služby. Novinár Mikael Blomkvist, ktorý Lisbeth Salanderovú našiel postrelenú na statku v Gosseberge a zachránil ju, začína písať knihu. Konečné zúčtovanie s ľuďmi, ktorí Lisbeth ohrozovali po celý život. Odhaľuje však, že korene zločinov siahajú oveľa hlbšie, ako čakal.