Program Jošua - Fitzek, Sebastian nemecký autor 13. októbra 1971; Kováčiková, Zuzana (Bratislava Tatran, s.r.o., 2025)
MAX EŠTE NETUŠÍ, ŽE O PÁR DNÍ SPÁCHA HROZNÝ ZLOČIN. ALE JOŠUA TO UŽ VIE.
Neveľmi úspešný spisovateľ Max Rhode a jeho manželka Kim, povolaním pilotka, vychovávajú nevlastnú dcérku Jolu. Max je bezúhonný občan, dodržiava zákony a na rozdiel od svojho brata Cosma, ktorý sa terapiou opakovane pokúša zbaviť pedofilných sklonov, sa nikdy v živote ničím neprevinil. O niekoľko dní však má spáchať jeden z najstrašnejších zločinov, akého je človek schopný. Ale on sám ešte o ničom nevie… Na rozdiel od tých, ktorí ho chcú zastaviť skôr, ako bude neskoro.
Program Jošua je zameraný na prevenciu zločinu. I keď nesie meno starozákonného proroka, nie je to ľudská bytosť, ale program, ktorý pracuje podobne ako umelá inteligencia a pokúša sa v predstihu zabrániť zločinom, ku ktorým môže s veľkou pravdepodobnosťou zakrátko dôjsť. Jeho závery však nemusia byť vždy správne a spravodlivé a môžu na to doplatiť aj nevinní.
Keywords: nemecká literatúra; psychotriler; triler