Záhada krištáľovej lebky - Marx, André nemecký autor 1. januára 1973; Nováková, Alexandra (Bratislava SPN - Mladé letá, s.r.o., 2024)
Jupiter sa otočil. Zrazu ho niekto schmatol zozadu. Skôr ako stihol zareagovať, na zápästiach pocítil textilnú lepiacu pásku. V priebehu niekoľkých sekúnd bol zviazaný.
„Ak budeš kričať, budú problémy,“ ozval sa v tme za ním drsný hlas.
Čosi zašuchotalo a z lesa sa vynorili tri tiene: Bob a Peter s rukami zviazanými za chrbtom a veľký svalnatý muž. V pravej ruke držal pištoľ.
Traja pátrači idú pomôcť Jupiterovmu strýkovi odniesť starý nábytok z veľkého domu, ktorý sa má zbúrať. Netušia, že v ňom natrafia na nezvyčajnú záhadu. O dom sa však zaujímajú aj ďalší ľudia, chcú v ňom za každú cenu nájsť a ukradnúť tajomnú krištáľovú lebku, poslednú zo siedmich, povesťami opradených mayských lebiek, ktoré vraj mohli predĺžiť život. Podarí sa im vyriešiť staré tajomstvo a uniknúť nástrahám zločincov?
Keywords: Traja pátrači; nemecká literatúra; literatúra pre deti; dobrodružné príbehy; pre čitateľov od 9 rokov