Júlia, alebo Nová Heloisa - Rousseau, Jean-Jacques francúzsky autor, filozof obdobia osvietenstva 28. júna 1712 - 2. júla 1778 (Svetová tvorba, 1982)
V čase svojho zrodu sa dielo vyznačovalo úžasnou odvahou v opise lásky a hlásaním rovnosti ľudí. Ona je krásna, cnostná, nadaná. On taký istý, ale nemá titul a bohatstvo. A preto ich láska musí byť tajná. Listy dvoch milencov, obyvateľov mestečka na úpätí Álp.