Škola nie je výchovný tábor 2. - Belešová, Mária slovenská autorka 1985- (Bratislava Grada Slovakia, s.r.o., 2024)
Riešte problémové správanie žiakov do hĺbky a efektívne.
Dnešné deti čelia veľmi komplikovanému svetu, v ktorom sa občas strácame aj my dospelí. Formujú ich médiá a sociálne siete, materialisticky založený svet, rovesníci a ich rodičia sú často príliš pracovne vyťažení alebo ich zanedbávajú pre svoju vlastnú nezrelosť. Možno aj preto sa ich nevhodné správanie v školách stupňuje. Pre učiteľov je to šok a stresujúca práca navyše. Autorka prostredníctvom skutočných príbehov zo slovenských škôl ukazuje, že pomocou hĺbkovej a odbornej analýzy vplyvu prostredia a rodičovskej výchovy a následného budovania i trpezlivého zavádzania prospešných návykov a postojov do praxe možno postupne dosiahnuť pozitívne zmeny. Podmienkou je spolupráca všetkých zúčastnených: rodičov, žiakov, pedagógov a často aj psychológov a lekárov.
„... Predložená monografia je prístupná vskutku neobyčajne širokému okruhu čitateľov. Od vysokoškolských učiteľov a študentov cez učiteľov v praxi, pracovníkov pomáhajúcich profesií až po širokú laickú verejnosť. Doslova povinným čítaním by táto kniha mala byť pre rodičov, pretože v konečnom dôsledku sú to obvykle oni, kto rozhoduje o tom, či bude trpezlivé výchovné úsilie pedagogických pracovníkov korunované úspechom, alebo neúspechom.“
prof. PhDr. Jiří Škoda, Ph.D., MBA
Keywords: Škola nie je výchovný tábor; slovenská literatúra; poruchy správania dieťaťa; psychológia osobnosti -- dieťa; emocionálna inteligencia; agresivita; rodičia a deti; učiteľ a žiak; výchovné poradenstvo; základné školy; predškolská výchova -- problémové deti; skutočné príbehy; metodické príručky; odborné publikácie