Pediatrie pro nelékařské zdravotnické obory - Klíma, Jiří český lekár; kolektív autorov; Bayer, Milan (Praha Grada Publishing, a.s., 2016)
Publikace je určena nejen pro bakalářské a magisterské studium, ale také pro pediatrické sestry v ambulancích, nemocnicích a v terénu. Knihu pro stručnost a přehlednost jistě ocení též pracovníci dalších lékařských i nelékařských zdravotnických oborů – informace v ní obsažené jsou využitelné nejen v profesním, ale i v soukromém životě.
Kniha je doplněna pro názornost grafy, tabulkami, fotografiemi a schematickými obrázky.
Kniha má podporu výboru České pediatrické společnosti a ČASu.
Publikace pokrývá ve vhodném rozsahu celou problematiku oboru.
Dotýká se otázek právních, etických, zmiňuje rodinu i náhradní rodinnou péči.
Věnuje se fyziologickému růstu a vývoji dítěte, zmiňuje výživu a imunitu včetně očkování.
Seznamuje se základy genetiky, dědičností a genetickými riziky.
V dalších kapitolách najdeme vyšetření dítěte včetně anamnézy, farmakologii dětského věku, neonatologii a období novorozence po porodu.
Rozebírá choroby soustavy dýchací, trávicí, oběhové (včetně srdečních vad), nemoci krve, dětskou onkologii, nefrologii, endokrinologii, choroby poruch imunity, nervové soustavy, infekční nemoci, oblast ORL i oční, kůže a poruch vnitřního prostředí.
Důležitou kapitolu tvoří akutní stavy, ohrožující život, KP resuscitace…
Keywords: česká literatúra; pediatria; dieťa -- vývoj -- výživa -- hygiena -- imunita; klinická genetika; farmakológia -- dieťa; neonatológia; dieťa -- choroby; učebnice vysokých škôl; odborné publikácie