Fyzioterapeutická propedeutika - Navrátil, Leoš (Praha Grada Publishing, a.s., 2025)
Dvojjazyčná, česko-slovenská Fyzioterapeutická propedeutika nabízí základní, ale zároveň komplexní úvod do studia fyzioterapie. Přináší informace o pojetí zdraví, nemoci a procesu degenerace pohybového aparátu v průběhu života, parametrech těla, o měřitelných hodnotách na těle a základních typech fyzioterapeutického vyšetření včetně odběru anamnéz, měření svalové síly a rozsahu pohybu.
Část knihy je věnovaná fyzioterapeutickým postupům a poskytuje zpracovaný přehled (včetně jejich specifik) základních možných terapeutických přístupů k řešení problému pohybového aparátu jak u ortopedicko-traumatologických, tak u neurologických diagnóz.
V části věnované ošetřovatelství jsou popsány základní úkony, které jsou součástí rehabilitačního ošetřování – polohování, mobilita na lůžku, postupy časné vertikalizace, a část věnovaná zobrazovacím metodám dává dostatek informací, které jsou potřeba pro základní přehled v této oblasti, a obsahuje i nejmodernější technické „vymoženosti“. Knihu uzavírá kapitola Dokumentace a právní odpovědnost, včetně části věnované komunikaci.
Keywords: česká literatúra; fyzioterapia; zobrazovacie metódy -- fyzioterapia; klinická propedeutika; pohybové ústrojenstvo; ošetrovateľstvo; liečebná rehabilitácia; metodické príručky; odborné publikácie