Sediaci Býk - Daumann, Rudolf nemecký autor 2. novembra 1896 - 30. novembra 1957 (Mladé letá, 1970)
Tatanka-yotanka je meno hrdinu knihy. Hraničiari ho nazývali aj Sitting Bull (Sediaci Býk), braková literatúra toto meno veľmi zneužívala, preto sa autor pokúsil zobraziť v reálnom svetle historickú postavu veľkého bojového náčelníka spojených červených kmeňov. Načrtol kapitolu z dejín Indiánov Severnej Ameriky, ktorí sa porážkou dostali do područia bieleho človeka vtedy, keď sa z tuláckych poľovníkov pomaly stávali starostliví pastieri, z kočujúcich hôr múdri roľníci.