Úžasný hľadač pokladov 3. - Kolbová, Suza nemecká autorka 1966-; Grote, Anja; Stareková, Denisa (Bratislava Ikar a.s. - Stonožka, 2025)
Tretia časť pútavej série pre mladých bádateľov a priateľov zvierat.
Emila čaká dobrodružný víkend. S otcom a s kamarátmi Mirou a Tomom sa chystajú stanovať na brehu jazera. Samozrejme, idú s nimi aj jeho zvierací kamaráti Berta, Sovík a Leonardo. Pred výletom sa dozvedia o tajuplnej rybe, ktorá vraj v jazere už stáročia stráži poklad. Rozhodnú sa zistiť, či je to naozaj pravda. Hneď po príchode sa pustia do pátrania. Šťastie im však nepraje a Emil musí rýchlo vymyslieť nejaký výnimočný vynález, vďaka ktorému dosiahnu svoj cieľ. No čo ak sa nedostaví záhadné mravčenie, ktoré je vždy predzvesťou jeho najlepších nápadov?
Hlavný hrdina popúšťa uzdu svojej kreativite a učí deti, že sa nemajú dať odradiť neúspechom. Kniha je navyše aj poučná. Na jej konci sa deti dozvedia stručné informácie o bratoch Montgolfierovcoch a o francúzskom chemikovi a vynálezcovi Louisovi Le Princeovi. Je to zábavný príbeh o priateľstve, o vzťahu k zvieratám a o tom, aká dôležitá je solidarita a ochrana životného prostredia.
Takmer na každej strane je farebná ilustrácia. Malí čitatelia si okamžite obľúbia kučeravého Emila, roztomilú myšku, kocúra Leonarda či sovie mláďa Sovíka. Kapitoly majú ideálnu dĺžku, aby ich rodičia mohli večer pred spaním čítať deťom, ktoré ešte nechodia do školy, veľkosť písma je však vhodná aj pre deti prvého stupňa základnej školy.
Keywords: Emil Einstein; nemecká literatúra; literatúra pre deti; príbehy o deťoch; zvieratá; poklady; humorné príbehy; pre čitateľov od 6 rokov