100 skriniek - Wilson, N. D. americký autor 1978 Nathan David Wilson (Ikar, 2009)
12-ročný Henry York sa práve chystá do postele, keď začuje zvláštne zvuky prichádzajúce zo steny nad ním. Henry sa nachádza v dome, ktorý dobre nepozná - býva totiž u svojej tety, uja a troch sesterníc - a preto hluku nevenuje pozornosť. Ale keď sa na druhý deň zobudí, vo vlasoch si nájde kúsky omietky a v stene prerazili dve kľučky. Jedna z nich sa pomaly otáča... Henry preto zoškrabe omietku zo steny a objaví dvierka - deväťdesiatdeväť skriniek rozličnej veľkosti a tvarov. Cez jedny z nich počuje zvuk padajúceho dažďa. Cez ďalšie dvere vidí rozsvietenú izbu a v nej muža, ktorý sa prechádza hore-dolu po miestnosti. Henry a jeho sesternica veľmi rýchlo pochopia, že to nie sú obyčajné skrinky, ale brány do iného sveta.