Posledný medveď 1. - Goldová, Hannah anglická autorka; Oravcová, Adriana 1952- (Bratislava Tatran, 2022)
Kniha Posledný medveď je oslavou lásky k prírode a nezabudnuteľným dobrodružstvom so srdcom veľkým ako medveď.
Na Medveďom ostrove nenájdete medveďov. Lenže jedenásťročná April, ktorá sem prišla so svojím otcom-vedcom, jednu noc zazrie v diaľke čosi zvláštne, čosi, čo by tu nemalo byť. Je to ľadový medveď, hladný, stratený a bez domova. Posledný medveď je príbeh o priateľstve a láskavosti, ktorý vezme vaše srdce na neuveriteľnú cestu a hlboko vás zasiahne.
Dobrodružný príbeh doplnený emotívnymi čierno-bielymi ilustráciami si získal srdcia detí aj dospelých po celom svete. Jeho poslaním je ukázať, že nikto nie je príliš mladý alebo bezvýznamný na to, aby niečo zmenil. Toto výnimočné dielo nenechá nikoho na pochybách, že každý človek môže urobiť niečo pre záchranu našej planéty.
Keywords: Posledný medveď; anglická literatúra; literatúra pre deti; príbehy o zvieratkách -- ľadový medveď; dobrodružné príbehy; príbehy o priateľstve; klimatické zmeny; pre čitateľov od 8 rokov