Korytnačí mesiac - Goldová, Hannah anglická autorka; Oravcová, Adriana 1952- (Bratislava Tatran, 2025)
Silver Trevelonová najradšej trávi čas v korune stromu v zadnej časti záhrady, kde má najlepšie nápady a sníva svoje najkrajšie sny. Jej otec je maliar a tomuto umeniu priúča aj svoju dcéru, hoci Silveriným kresbám nerozumie ani učiteľka, ani spolužiaci. Jej mama pracuje ako veterinárka, zachraňuje alebo lieči domáce zvieratká a má plné ruky práce. Silver sa cíti osamelá, lebo nemá súrodencov a z rozprávania rodičov pochopila, že detská izba, ktorú s láskou pripravovali pre ďalšie dieťatko, zostane prázdna.
A tak keď Silverin otec dostane pozvanie maľovať v Centre na záchranu korytnačiek v Kostarike, všetci sú presvedčení, že práve toto dobrodružstvo ich rodina potrebuje.
Pod horúcim tropickým slnkom sa Silver pomaly udomácňuje v záchrannom centre. Dokonca sa jej podarí byť svedkom vzácneho okamihu, keď kožatka obrovská kladie vajcia do piesku na pláži. Čoskoro však niekto ukradne korytnačie vajcia a práca na záchranu korytnačiek je ohrozená. Dokáže Silver so svojimi novými priateľmi vystopovať zlodeja skôr, než bude neskoro? Deti sa však musia vydať až do srdca džungle a odkryť dávno pochované tajomstvá…
Keywords: anglická literatúra; literatúra pre deti; príbehy o zvieratkách -- korytnačka; dobrodružné príbehy; príbehy o priateľstve; klimatické zmeny; pre čitateľov od 8 rokov