Abeceda žiadna veda - Moravčík, Štefan slovenský básnik, prozaik, esejista a prekladateľ 22. decembra 1943 (Vydavateľstvo Matice slovenskej, 2023)
Abeceda je večnou témou predškolákov a prváčikov. Niektoré dieťa sa ňou prehryzie ľahko, pre iné je poznávanie písmeniek, ich významu a spájania do slov veľký problém. Pomôže škola hrou. Výnimočný básnik, čarodej slovných hier, očarujúcich rýmov a vtipných metafor Štefan Moravčík deti presvedčí, že abeceda nie je žiadna veda, ba že môže byť aj zábavná. Každému písmenku venoval vtipnú veršovanku, aby si ho malý čitateľ nielen rýchlo a lepšie zapamätal, ale aj pochopil jeho význam a použitie v slovách a vetách. Nechýbajú ani jednoduché doplňovačky, kde si dieťa môže do slov dopĺňať chýbajúce písmená. Šikovné deti si zas vychutnajú náročnejšie básničky a hravé „zlomjazýčky“. Nádherne ilustrovaná plnofarebná knižka deti nielen pobaví, ale je aj výbornou pomôckou pri výučbe abecedy.