Legendárni hrdinovia - Oravcová, Marianna slovenská autorka 1950- (Slovart, spol. s r.o, 2025)
Chceli by ste cestovať a navštíviť veľa krajín? Ak áno, tak táto kniha je tá pravá príležitosť spoznať pätnásť európskych krajín, a to dokonca v rozličných historických obdobiach nášho letopočtu. Príbehy hrdinov sú usporiadané chronologicky. Sú dlhšie, ako bývajú rozprávky či povesti, a pritom sú len skrátenou, prerozprávanou podobou pôvodných rozsiahlych textov. Príbehy sa počas stáročí od svojho vzniku čiastočne menili. Rozprávači do nich vkladali svoje predstavy o sile, odvahe, šľachetnosti, múdrosti a spravodlivosti či iných bohatierskych a rytierskych vlastnostiach. Rozprávači však zakaždým ukázali, že aj keď nie vždy víťazí dobro, a niekedy dokonca víťazí zrada, v niekom prevládne hnev alebo ho vedie závisť či pomsta, človek sa predsa len vždy upína k viere a nádeji na lásku a spravodlivosť.