Keď pradedo lyžoval do Fínska - Katz, Daniel fínsky židovský autor 1938- (Svetová próza, 2022)
Debutový román fínskeho židovského spisovateľa Daniela Katza opisuje osudy troch generácií jeho rodiny. Pestré rozprávanie plné neuveriteľných príbehov sa odohráva v Rusku, odkiaľ rozprávačovho dedka na začiatku storočia odvlečú kozáci do vojenskej školy, v Helsinkách, na frontoch, či skôr v zákopoch a lazaretoch, prvej a druhej svetovej vojny. Mladý dedko Benno s obľubou trúbil fanfáry v tom najnevhodnejšom čase, v jednom kuse fajčil cigary, a narukoval, hoci bol na boj príliš mladý. V druhej svetovej vojne takmer prišiel o prst - no nie v boji, ale v protibombovom kryte, keď sa rabínovi pošmykol nôž pri obriezke Bennovho syna. Daniel Katz, skvelý rozprávač a humorista, už roky fínsku literatúru obohacuje o rozprávačskú tradíciu typickú skôr pre stredoeurópsku literatúru a smutno-smiešny židovský humor.