Druhá kráľovná 8. - Gregoryová, Philippa anglická autorka 9. januára 1954; Kořínek, Otakar 1946- (Bratislava Slovart, spol. s r.o., 2025)
Škótska kráľovná Mária Stuartová uteká pred vzbúrencami z vlasti a nachádza útočisko v Anglicku, kde vládne jej sesternica, protestantka Alžbeta. Ocitne sa uväznená ako „hosť" u Georgea Talbota, grófa zo Shrewsbury, a jeho manželky Bess. Tam čaká na návrat do Škótska k svojmu synovi. Nečaká však nečinne. Sídlo grófa sa stáva hniezdom intríg a sprisahaní proti kráľovnej Alžbete. Anglicko sa nachádza v chúlostivej situácii, keďže nie všetci Angličania s protestanstvom súhlasia. V neistých pomeroch sa ocitá aj medzinárodne, lebo proti nemu stoja katolícke veľmoci Španielsko, Francúzsko a Rím. Neochvejná katolíčka Mária Stuartová vznáša nároky aj na anglický trón.
Obsahuje biografické údaje o autorke na záložke prebalu publikácie
Keywords: Tudorovci -- kráľovska dynastia -- od roku 1485 do roku 1603 -- Anglicko; Mária I. Stuartová -- kráľovná -- 8.12.1542 - 8.2.1587 -- Škótsko -- Francúzsko; Alžbeta -- I. -- anglická kráľovná -- 1533-1603; Ženy Tudorovcov; anglická literatúra; historické romány; biografické romány; Anglicko -- 1568 - 1587