Všetko vzácne a krehké - Davisová, Barbara americká autorka 28. júna 1961; Jahičová, Denisa (Bratislava Aurora, 2025)
Matka a dcéra sa zúfalo pokúšajú zmieriť práve vo chvíli, keď ich vzťah môže navždy zničiť desaťročné tajomstvo.
Pre sociálnu pracovníčku Mallory Wardovú je práca s ohrozenou mládežou poslaním. Keď však jednu z jej klientok tragicky zavraždia, ocitne sa na životnej križovatke. Napriek dlhoročnej zatrpknutosti voči vzdialenej matke sa Mallory stiahne do rodného domu na pobreží štátu Rhode Island, aby uvažovala o svojej budúcnosti. Namiesto toho musí čeliť minulosti – nielen v podobe obnoveného napätia s matkou, ale aj v nečakanom objavení sa známej tváre a v bolestivých stratách, ktoré ju pred desiatimi rokmi prinútili odísť.

Dom Helen Wardovej je plný vzácnych spomienkových predmetov od jej pacientov, ktoré sú svedectvom desaťročí strávených starostlivosťou o nevyliečiteľne chorých. Jej práca však vždy bola na prvom mieste, takže jej zostávalo málo času na budovanie vzťahu s dcérou. Za tie roky sa trhlina medzi nimi prehĺbila na priepasť, a tak keď sa Mallory bez ohlásenia objaví, Helen to vníma ako príležitosť napraviť ich narušený vzťah. Lenže medzi Heleninými spomienkovými predmetmi sa skrývajú kľúče k jej minulosti… a desivé tajomstvo, ktoré môže navždy zničiť krehkú novú dôveru medzi nimi.
Keywords: americká literatúra; spoločenské romány; príbehy o láske; matky a dcéry