Katova dcéra 1/1 - Pötzsch, Oliver nemecký autor 20. decembra 1970 (Ikar, a.s, 2025)
Krátko po skončení tridsaťročnej vojny vytiahnu z rieky v bavorskom meste Schongau umierajúceho chlapca. Na pleci má nešikovne vytetovaný znak, čo vzbudzuje podozrenie z bosoráctva. Miestni obyvatelia okamžite obvinia pôrodnú babicu Marthu Stechlinovú, ktorú chlapec spolu s ďalšími deťmi často navštevoval v chatrči. Mestská rada by ju najradšej dala popraviť ešte v ten deň, aby upokojila rozrušených občanov. Kat Jakob Kuisl z nej má mučením vynútiť priznanie. Je však presvedčený o jej nevine a tuší, že popravou takzvanej bosorky treba zamaskovať skutočný zločin. Spoločne so svojou bystrou dcérou Magdalenou a synom mestského lekára Simonom začne vyšetrovať okolnosti vraždy. Zmiznú ďalšie deti a objaví sa mŕtva sirota s rovnakým záhadným znakom na tele. Napätie v meste prerastá do hystérie, kat sa má pustiť do mučenia pôrodnej babice. Ak s dcérou a mladým lekárom rýchlo neodhalia pravdu, žena umrie.