Slovensko na konci stredoveku. 7. - Dvořák, Pavel (RAK, 2014)
Siedmy zväzok dejín časovo nadväzuje na predchádzajúce časti knižného cyklu. Rozpráva sa v ňom o udalostiach po smrti Žigmunda Luxemburského, o vláde ďalšieho veľkého kráľa Mateja Korvína, ale aj panovníkov, ktorí nemali také šťastie ako on, o Ladislavovi Pohrobkovi a poľských Jagelovcoch. Ešte vždy platí, že pre Slovensko to bolo mimoriadne významné obdobie. Ťažba drahých a farebných kovov ho udržiavala v pozícii, keď aj nemecký kronikár Ulrich Richental, historiograf Kostnického koncilu, píše o "slovenských krajoch medzi Moravou a Poľskom pri rieke, ktorú volajú Váh", a "liptovské knieža" Ján Huňady mladší sa pokúša získať uhorský trón.