Otázka voľby - Robertsová, Nora americká autorka 10. októbra 1950; Perecár, Marcel (Serbia Liber Novus d.o.o., 2016)
Nebol veľký, ale Jessica ho ani nikdy nemala v úmysle mať taký. Chcela, aby bol intímny, osobný. Áno, práve taký, pomyslela si, a s jej podpisom na ňom. Tento obchod bol pre ňu viac ako biznis, bolo to naplnenie a láska. Obchodnú stránku, čiže faktúry, evidenciu, knihy, viedla dôsledne. Všetky jej organizačné snahy viedli do obchodu, čo bol asi dôvod, že jej chýbal poriadok všade inde.
Obchod bol stredobodom jej života a bolo to tak odvtedy, čo bol ešte v jej predstavách. Najprv potrebovala dať svojmu životu nejaký účel po skončení akadémie. Myšlienka obchodu sa rodila pomaly, neskôr narastala a vyvíjala sa. Jessica mala príliš veľa elánu, príliš veľa energie na to, aby ju hnala. Keď sa už rozhodla, že začne podnikať, rozbehla sa rýchlo. Potom ten istý elán a energia spôsobili, že to fungovalo. A zmenilo sa to na zisk.
Peniaze samotné neznamenali veľa, ale skutočnosť, že ich zarobil jej obchod, znamenala všetko.
Keywords: americká literatúra; romance