Hoď do mňa kameňom - Hajko, Jozef (SLOVART, spol. s r. o., 2015)
Azda nič lepšie nevystihuje vzťah Rómov a Slovákov než biblická parafráza, ktorá naznačuje, že za súčasnú neradostnú situáciu nesú zodpovednosť obe strany. Publicista Jozef Hajko sa vo svojej tretej knihe venovanej citlivým spoločenským témam (Odsúdení na dohodu, 2011 - spolužitie Maďarov a Slovákov; Nezrelá republika, 2009 - SNP a Slovenský štát) snaží vniesť svetlo do problematiky, ktorá vyvoláva asi najextrémnejšie reakcie v spoločnosti. Sumarizuje dejiny Rómov a ich život na území Slovenska od Uhorska až po súčasnosť, charakterizuje politiky jednotlivých režimov a prichádza k záveru, že hoci tu Rómovia žijú už vyše pol tisícročia, Slováci a Rómovia sa navzájom nepoznajú.