História Európy - Fučíková, Renata; Krolupperová, Daniela; Fučíková, Renata (Práh Praha, 2011)
Najväčší pôvodný český vydavateľský projekt pre deti a mládež. Kvalitný, odborný a redigovaný preklad do slovenčiny. Slovenské vydanie s osobitným predhovorom prekladateľa.
Len raz za niekoľko desaťročí môže vzniknúť takáto kniha. Pôvodná, česká, a vďaka vydavateľovi aj slovenská, ktorá si vytýčila veľký cieľ: zoznámiť čitateľov s históriou Európy prehľadnou, zrozumiteľnou, ale predovšetkým čitateľsky prístupnou formou. Kniha, v ktorej je všetko podstatné, ale zároveň nie je zanešvárená nezrozumiteľnými pojmami a dátumami.
Keywords: Alexander Veľký -- kráľ -- Macedónsko -- júl 356 p.n.l.-jún 323 p.n.l; Jana z Arku, -- svätá, -- 1412-1431; Hus, Ján; Ľudovít XIV. -- kráľ -- z rodu Bourbonovcov -- Francúzsko -- 1643 - 1715; Bonaparte, Napoleon -- francúzsky generál a politický vodca -- Ftancúzsko -- 15.8.1769-5.5.1821; česká literatúra; literatúra pre deti; dejiny -- Európa; pravek; Etruskovia; Kelti; starovek; staroveké Grécko; staroveký Rím; kresťanstvo; Byzantská ríša; Vikingovia; stredovek; križiacke výpravy; rytieri; Tatári; novovek; tridsaťročná vojna (1618-1648); barok; Habsburská ríša; priemyselná revolúcia; klasicizmus; romantizmus; kolonizácia; objavy a vynálezy; rovnoprávnosť; prvá svetová vojna (1914-1918); hospodárska kríza; fašizmus; druhá svetová vojna (1939-1945); železná opona; studená vojna; komiksový príbeh -- čiastočne; pre čitateľov od 9 rokov; Európa -- dejiny; populárno-náučné publikácie