Životom nekráčam sama - Hamarová, Darina slovenská autorka 16. júla 1967 (Motýľ, 2014)
Tento román sa rodil veľmi ťažko. Námet naň nosila autorka v hlave niekoľko rokov, ale k jeho realizácii došlo až po napísaní a vydaní knihy Slzy muža, ktorá si získala priazeň mnohých čitateľov. Životom nekráčam sama je príbeh ženy, ktorú poznačila choroba. Zákerná choroba, ktorá nemilosrdne zasahuje do mnohých rodín. Choroba, ktorá prináša bolesť a ťažké chvíle nielen trpiacemu, ale aj jeho najbližším. Príbeh Danice, hlavnej postavy knihy, je plný zložitých životných situácií. Autorka sa, pre ňu typickým sugestívnym spôsobom, vnára do pocitov ženy, ktorej osud je už desať rokov spätý s bojom o život. Je len na nej, ako túto, asi najťažšiu životnú skúšku zvládne. Podkladom pre napísanie románu Životom nekráčam sama bol rovnako ako pri knihe Slzy muža skutočný príbeh. Skutočný príbeh s autobiografickými črtami, pretože tentoraz je to životný príbeh autorky, Dariny Hamarovej. Prehrávať môžete, no prehrať nie.