Barok 3. - Kačic, Ladislav; Hrčková, Naďa (Ikar, a.s. Bratislava, 2008)
Dejiny hudby - Barok sleduje vývojové línie hudby 17. storočia a prvej polovice 18. storočia v jednotlivých krajinách Európy, počnúc jednotlivými štýlovými prúdmi cez všetky hudobné druhy vrátane nových, ktoré priniesol barok (opera, oratórium, koncert atď.), až po tvorbu najvýznamnejších velikánov barokovej hudby (Monteverdi, Schütz, Lully, Purcell, Vivaldi, Bach, Händel), ako aj skladateľov, ktorí inovatívne zasiahli do vývoja barokovej hudby. Kniha obsahuje nielen početné notové príklady a obrázky v úzkej nadväznosti na text, prílohy (synoptická časová tabuľka historických udalostí a vývoja vedy, umenia a pod.), ale aj zvukovú antológiu na CD s typickými ukážkami z tvorby najvýznamnejších osobností barokovej hudby.Nezachytáva iba vývoj v najvýznamnejších európskych kultúrach (Taliansko, Nemecko, Francúzsko, Anglicko), ale aj v krajinách strednej a východnej Európy, Škandinávie či v zámorských misiách.
Keywords: Dejiny hudby; slovenská literatúra; dejiny hudby -- 17. stor./19. stor; baroková hudba; cirkevná hudba; opera; inštrumentálna hudba; Európa; odborné publikácie