Hudba 19. storočia. - 5. - Hrčková, Naďa (Ikar, a.s, 2010)
Knižný titul Dejiny hudby V. – Hudba 19. storočia prináša pohľad na epochu, ktorej diela sú základnou súčasťou štandardného koncertného repertoáru a milovníci hudby ich sčasti dôverne poznajú. Hoci ide o rozsiahly a pestrý autorský kolektív popredných odborníkov na 19. storočie, autorov významných syntetických i monografických prác – čo čitateľovi umožní spoznať aj rôzne autorské rukopisy –, dielo je koncipované ako organický celok. Usilujeme sa v ňom predstaviť epochu čo najúplnejšie, v troch dieloch. Prvý diel pod názvom Hudba zachytáva formou kroniky a úvah širšie historické súvislosti, duchovné prúdy a nové hudobné trendy hudby 19. storočia, označované aj termínom hudobný romantizmus. Druhý diel – Hudobníci – prináša 10 autorských portrétov kľúčových skladateľských osobností doby. A napokon tretí diel pod názvom Hudby zachytáva hlavné hudobné druhy a rozvíjajúce sa národné kultúry.