Hudba 19. storočia - 5. - Hrčková, Naďa (Ikar, a.s. Bratislava, 2010)
Knižný titul Dejiny hudby V. – Hudba 19. storočia prináša pohľad na epochu, ktorej diela sú základnou súčasťou štandardného koncertného repertoáru a milovníci hudby ich sčasti dôverne poznajú. Hoci ide o rozsiahly a pestrý autorský kolektív popredných odborníkov na 19. storočie, autorov významných syntetických i monografických prác – čo čitateľovi umožní spoznať aj rôzne autorské rukopisy –, dielo je koncipované ako organický celok. Usilujeme sa v ňom predstaviť epochu čo najúplnejšie, v troch dieloch.
Prvý diel pod názvom Hudba zachytáva formou kroniky a úvah širšie historické súvislosti, duchovné prúdy a nové hudobné trendy hudby 19. storočia, označované aj termínom hudobný romantizmus. Druhý diel – Hudobníci – prináša 10 autorských portrétov kľúčových skladateľských osobností doby. A napokon tretí diel pod názvom Hudby zachytáva hlavné hudobné druhy a rozvíjajúce sa národné kultúry.
Kniha obsahuje nielen početné notové príklady a obrázky v úzkej nadväznosti na text a s výrečnými textami, ale aj zvukovú antológiu na CD s typickými ukážkami z tvorby najvýznamnejších osobností hudby 19. storočia.
Keywords: Schubert, Franz -- rakúsky hudobný skladateľ -- 31. januára 1797 - 19. novembra 1828; Chopin, Fryderyk, -- poľský hudobný skladateľ a klavírny virtuóz obdobia romantizmu -- 1. marca 1810 -17. októbra 1849; Berlioz, Hector -- francúzsky hudobný skladateľ -- 11. decembra 1803 - 8. marca 1869; Wagner, Richard -- nemecký hudobný skladateľ a reformátor opery -- 22. mája 1813 - 13. februára 1883; Mahler, Gustav -- rakúsky hudobný skladateľ a dirigent -- 7. júla 1860 - 18. mája 1911; Straus, Richard -- nemecký hudobný skladateľ a dirigent -- 11. júna 1864 - 8. septembra 1949; Dejiny hudby; slovenská literatúra; dejiny hudby -- 19. storočie; romantizmus; organová hudba; populárno-náučné publikácie