Veľká Fatra - Podolák, Peter (S batohom po Slovensku, 2013)
Veľká Fatra ležiaca na rozhraní stredného a severozápadného Slovenska je vyhľadávanou rekreačnou oblasťou v zime (vďaka lyžiarskym strediskám) ako aj v lete (vďaka turistike v dolinách a na hrebeni a kultúrno-historickým pamiatkam v podhorí). Najväčším bohatstvom pohoria Veľká Fatra sú zachované prírodné lesy a pralesy karpatského typu, predovšetkým so smrekom, jedľou a bukom. Unikátom je Harmanecká tisina, kde je najväčší výskyt tisu obyčajného v Európe. Pre Veľkú Fatru sú charakteristické dlhé kaňonovité doliny, napríklad Belianska, Jasenská, Gaderská, Blatnická či Žarnovická. Východiskami pre pešiu turistiku sú viaceré mestá v podhorí a turistické chaty stojace na hrebeni. Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec je zapísaná v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Výrezy panoramatických máp s priebehom jednotlivých trás dopĺňajú základný text, nechýbajú ani register najvýznamnejších turistických bodov a praktické informácie.