Závislost - Röhr, Heinz-Peter (Portál,s.r.o, 2015)
Jaké jsou kořeny závislosti? Známý autor Heinz-Peter Röhr je vztahuje k touze po blízkosti, lásce, uznání. Léčba závislosti podle něj vyžaduje upřímné uznání vlastní nemoci, které lze zpracovat jen skrze truchlení. Ve své knize, jež pojednává o různých druzích látkových i nelátkových závislostí, Röhr nezapomíná ani na blízké osoby lidí se závislostí a na rizika tzv. spoluzávislosti a závislých vztahů. Popisuje, jak se se závislostí vypořádávají různé osobnostní struktury (narcistická, hraniční, hysterická, schizoidní atd.). Pojednává o konfliktu mezi autonomií a závislostí. Hledá příčiny recidiv a krizí během terapie. Téma viny a studu, jejichž prožívání je pro osoby se závislostí typické, autor zpracovává na základě podobenství o ztraceném synu. Kniha je výsledkem jeho dlouholeté terapeutické práce se závislými.