Florentyna 1/3 - Archer, Jeffrey anglický autor 15. apríla 1940; Genzor, Jozef (Bratislava INA, 1992)
Zo života a volebnej kampane prvej prezidentky Spojených štátov amerických. Po desaťročiach boja, obetí a osobných tragédií dosiahla Florentyna Kane svoj cieľ, stala sa prvou prezidentkou USA. V jeden večer sa o 19.30 hod. dozvedá FBI o sprisahaní s cieľom ju zabiť. O 20.30 hod. päť ľudí pozná všetky podrobnosti. Do 21.30 sú štyria z nich mŕtvi. Iba jeden muž, FBI agent Mark Andrews, vie, kedy vrahovia udrú, a ani on nevie, kde, ako, kto sú. Má len šesť dní na to, aby vystopoval senátora v srdci chladnokrvného sprisahania. Šesť dní, kedy nemôže strácať čas a neveriť nikomu. Šesť dní, aby sa zabránilo istej smrti prezidenta.
Keywords: Kain a Ábel; anglická literatúra; spoločenské romány