Izba s vyhliadkou - Forster, Edward M. anglický autor 1. januára 1879 - 7. júna 1970 (Svetová knižnica SME, 2005)
Izba s vyhliadkou je nádherný príbeh lásky, ktorý zachytáva Anglicko v 19. storočí. A svojím spôsobom je to aj komédia o spoločenských spôsoboch, čo vidieť aj z jemných významov mien hlavných postáv. Lucy Honeychurchová (Medovokostolová) romanticky ľúbi Georgea Emersona (...), nepohodlného, možno priveľmi obyčajného, ale všímavého mladého človeka, ktorého stretla na svojich cestách po Taliansku. Hoci podľa správnosti - teda spoločenských móresov - by si mala dáma z lepšej spoločnosti, akou Lucy je, vybrať niekoho seberovnejšieho, adekvátnejšieho, skrátka, pravého anglického džentlmena. Takým nepochybne je jej priateľ a ctiteľ Cecil Vyse (...) A tak Lucy nezostáva nič iné, iba sa rozhodnúť, či dá prednosť vášnivej láske pred spoločenskými konvenciami a triezvym rozumom. Koho si vyberie? Toho, kto jej ponúkne izbu s vyhliadkou a s ňou nový pohľad na svet.