Rozhodující bitvy Padesát dvě bitvy, které změnili svět od Salaminy k válce v Perském zálivu - Regan, Geoffrey; Svobodný, Petr (Praha Naše vojsko, 1994)
Podnětná a živě napsaná zpráva o 52 bitvách, které změnily běh dějin, od řeckého vítězství nad Peršany u Dalamány v roce 480 př. n. l., až po operaci Pouštní bouře a její následky.
S pomocí velkého množství map a ilustrací autor zkoumá nejen historické pozadí a následky každé z bitev, ale dramatickým způsobem popisuje také průběh bojů, analyzuje taktiku a podává charakteristiky nejvýznamnějších velitelů i použitých zbraní.
Keywords: vojenské operácie; vojenské dejiny