Hnedý Vlk - London, Jack americký autor 12. januára 1876 - 22. novembra 1916 (PRÍRODA, 1987)
...osobitné miesto v tvorbe Jacka Londona má zviera. To divé, presnejšie voľné žijúce zviera, vlk, rys či medveď, ale aj skrotené zviera, no také, v ktorom sú čo najmenej narušené pôvodné inštinkty a charakter, a to všetko transponované do prírody, kde platia odveké zákony, na ktorých vyrástol celý náš svet. London, tak ako sa vždy usiloval pochopiť človeka, a avtransformácii svojho talentu ho pretlmočiť v jeho prirodzenej náruživosti, rozohral aj úlohy zvierat, a to najmä na širokom javisku severskej prírody, ktorú tak dôverne ohmatal na svojich cestách, najmä však na výprave aljašským zlatom. Jeho volanie divočiny, Láska k životu, Hnedý vlk a ďalšie, ktoré obsahuje náš výber, obleteli svet, žijú vo vedomí i povedomí malých, veľkých i najstarších...