Války růží - Neillands, Robin (Malé dějiny válek, 1994)
Zhoubné války mezi vznešenými anglickými rody Yorků a Lancasterů znamenaly konec středověké Anglie a zrození renesance. Konec tohoto třicetiletého období bojů a krveprolití, které následující generace nazvaly války růží, byl svědkem zhroucení velké dynastie Plantagenetů, která vládla celé Anglii a velké části Francie více než tři staletí, a vzestupu dynastie Tudorovců, které bylo určeno, aby po triumfu Jindřicha Tudora na Bosworthském poli, dominovala anglickému politickému životu v příštím století. Války růží začaly s největší pravděpodobností tam, kde stoletá válka skončila, anglickou porážkou u Castillionu. Tato katastrofa byla zcela jistě poslední kapkou v napjatých vztazích mezi neschopným Jindřichem VI. A jeho zklamanými poddanými: byla bodem, ve kterém již trhliny v politickém spektru Anglie nebylo možné dále zateplovat.