Kelti - Herm, Gerhard; Dlouhý, Karol (Bratislava Obzor, 1985)
Vynikajúca publikácia nemeckého historika Gerharda Herma, ktorá mapuje históriu keltských kmeňov s dôležitými medzníkmi zo staroveku, doby Halštátskej a Laténskej a tiež je v knihe podrobne spracované dobytie Ríma vojvodcom Brennusom a môžete sa tešiť na podrobný rozbor výpravy Julia Caesara proti Galom, s precíznym opisom boja Vercingetorixa pri Alesii, kde sa definitívne skončila éra Keltov v Európe. Ďalšie kapitoly zachytávajú Keltov na na britských ostrovoch a ich boj s rímskymi légiami.
Obsah: Národ, ktorý prišiel z temnôt; Desivý prízrak Ríma; Alexandrovi dedičia a Kelti; Štyria Gréci objavujú Galiu; Začalo sa to pri Volge; Keď zanikla Atlantída; Zrod keltskej Európy; Lovci lebiek s črtami mešťanov; Správcovia smrti; Intrigánska hra Iulia Caesara; Vercingetorigov márny boj; Výprava na koniec sveta; Barbarské sprisahanie; Írsko čiže mucha v jantári; Diví a nežní keltskí svätci; Keltská ríša v oblakoch.
Keywords: nemecká literatúra; staroveké civilizácie; Kelti; Galovia; starovek; 2. tis. pred Kr... -- Stredná a západná Európa; populárno-náučné publikácie